Donderdag 15 februari heeft een groep van ongeveer 25 deelnemers en vrijwilligers van het taalcafé Stadshagen en Centrum de kringloopwinkel aan de Veerallee bezocht. Herma heeft daarover dit mooie verslag gemaakt en Yolly was verantwoordelijk voor de foto's.

De manager van de winkel heeft ons over de doelstelling en werkwijze van de winkel verteld en laten zien waar de goederen binnenkomen en worden gesorteerd, in de opslag staan nu al stapels dozen klaar voor kerst 2018. Na de uitleg van Jan konden we gaan rondneuzen in de winkel.

De Stichting Kringloopwinkel Zwolle beheert twee winkels, de winkel aan de Veerallee waar wij te gast waren en de kringloopwinkel aan de Nieuwe Deventerweg. De winkels werken nauw samen, goederen die worden ingebracht worden aan de Nieuwe Deventerweg getest en eventueel gerepareerd voor ze in de verkoop gaan. Ook de prijs wordt daar bepaald. Busjes brengen de goederen van de ene winkel naar de andere en weer terug. Wat niet verkocht kan worden, wordt uit elkaar gehaald en gaat als afval naar de ROVA.

Hergebruik van goederen is een van de doelstellingen van de stichting, hoe minder wordt weggegooid hoe beter voor het milieu. Een andere doelstelling is het bieden van werk aan mensen die moeilijk een baan kunnen vinden. In de winkel aan de Veerallee werken ruim 40 mensen, ongeveer 12 betaalde werknemers en 30 vrijwilligers. Ook lopen er mensen stage in het bedrijf. Vrijwilligers verdienen € 1,- per uur.

In de winkel is van alles te koop, meubels, serviesgoed, boeken, kleren en nog veel meer. De winkel organiseert door het jaar heen speciale activiteiten, bijvoorbeeld een warme truien dag, een kerstmarkt, een dag van de kringloop of een boekenmarkt. Op zo’n dag zijn er speciale aanbiedingen. In de winkel zit het restaurant Deksels, hier kun je iets eten en drinken. Tegen de winkel aan zit de ict-kringloop voor apparatuur en onderdelen op ict gebied.

De ontvangst was hartelijk, het enthousiasme van de medewerkers voelbaar, de koffie in het restaurant hebben we aangeboden gekregen, het was zonder meer een geslaagde ochtend. Zeker een aanrader voor wie er niet bij kon zijn.